Drukpunt verlagend en decubitus voorkomen

Het MediActive matras is oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten met doorligwonden. Voor een thuiszorg situatie van decubitus 1 en 2 is het matras uitermate geschikt. Het MediActive matras reduceert de druk op het lichaam aanmerkelijk in vergelijking met niet-drukverlagende matrassen. Het medische traagschuim zorgt namelijk voor een grote spreiding van het drukoppervlakte. Door de druk op uw gewrichten en ruggengraat evenredig te verdelen slaapt u rustiger en dieper.

7 gouden regels bij decubitus-preventie

decubitus drukpunten

Als leidraad voor de preventie van decubitus (het voorkomen van doorligwonden) hebben wij 7 gouden regels opgesteld.

Wanneer een langdurige druk op dezelfde plek op uw lichaam wordt uitgeoefend, kan decubitus ontstaan. Afhankelijk van de vorm en plaats op het lichaam, kunnen deze doorligwonden zeer pijnlijk en moeilijk te genezen zijn. Het is daarom zaak decubitus voor te zijn.

Indien u veel in bed ligt of langdurig op een stoel zit loopt u al het risico decubitus te krijgen, met name op plaatsen waarbij het botweefsel dicht aan de oppervlakte ligt (o.a. stuit, schouderblad en heupen). De kans op decubitus neemt toe als door ziekte of een handicap de zenuwen niet meer, of niet meer voldoende, reageren op pijnprikkels.

Door de langdurige druk of wrijving die op het lichaam wordt uitgeoefend, worden bloedvaatjes dichtgedrukt. Het weefsel krijgt te weinig zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de huid en onderliggend weefsels afsterven. De huid kan hierdoor rood worden (een lichte vorm van decubitus) of er kunnen ernstige wonden ontstaan (een serieuze vorm van decubitus). 

Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan decubitus worden voorkomen.

1. Huidcontrole

Het is belangrijk dat u dagelijks uw huid controleert (of laat controleren) op plaatsen die gevoelig zijn voor decubitus. Hierbij dient u te denken aan heupen, billen, enkels en hielen. Wanneer op deze plaatsen de roodheid van de huid zichtbaar blijft, ook nadat de druk is afgenomen, heeft u mogelijk te maken met een lichte vorm van decubitus.

2. De aanschaf van een drukverlagend zitkussen en een drukverlagende matras

De aankoop van dergelijke producten vormt een belangrijke maatregel om decubitus te voorkomen. Een polyethyleen-urethaan matras, in de volksmond ook wel traagschuim of nasa matras genoemd, verlaagt de druk tot wel 30% in vergelijking met een standaard matras.

3. De huid dient zo droog mogelijk te zijn

Transpiratievocht, ontlasting en urine maken de huid week. Incontinentiemateriaal kan zorgen voor een droog oppervlak. Tevens dient langdurig liggen en zitten op een vochtige ondergrond te worden vermeden. Het is daarom wenselijk dat de matrashoes en de hoes van het zitkussen zijn gemaakt van een vochtregulerende stof.

4. Houding

Als u langdurig zit of ligt is het aan te bevelen regelmatig van zit- of lighouding te veranderen. Op deze wijze verlaagt u de druk op dezelfde plaats van uw lichaam. Een ergotherapeut of fysiotherapeut, maar ook uw huisarts of een verpleegkundige, kunnen u hierbij van advies dienen.

5. Voeding

Goede voeding is van groot belang voor de conditie van de huid. Vooral eiwit vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Namelijk als uw huid beschadigt, zorgen eiwitten voor herstel. Eiwitrijke producten zijn onder andere zuivelproducten, peulvruchten, noten en vlees.

6. Gewicht

Een juist gewicht is van groot belang. Bij overgewicht kunnen uw heupen tegen de (rol)stoel drukken. Ook ontstaat er door overgewicht een grotere druk op het ligvlak van uw matras. Bij ondergewicht ligt het bot dicht onder het oppervlak waardoor de kans op hoge druk, en daardoor op decubitus, groter is.

7. Vochtbalans

Wanneer de huid uitdroogt verliest zij aan elasticiteit. De slechte doorbloeding die hierdoor kan ontstaan kan tot beschadigingen hiervan leiden. Drink daarom 2 tot 2,5 liter vocht per dag.

Wanneer u decubutis bij uzelf of een naaste vermoedt, is het van belang zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

matrassen 249,-

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
MediActive Matrassen