Erkende deskundigen over het MediActive matras

Uw matras bepaalt voor een groot deel hoe uitgerust en fit u wakker wordt. Vier vooraanstaande wetenschappers geven hun mening over het thema matras.
 
  • U moet een nieuwe matras eerst proberen
  • Een traagschuim matras leidt tot een aanmerkelijke drukverlaging
  • Een matras die zich vormt naar uw lichaam voelt zacht aan
  • Op een matras moet u goed kunnen bewegen
Vooraanstaande wetenschappers over het matras
 
 
dokter matras

U moet een matras eerst proberen

Rob van Veggel, momenteel Senior Scientist bij de Wageningen Universiteit, was als research manager verbonden aan Koninklijke Auping:

“Lekker slapen is lastig te meten. Goed liggen laat zich moeilijk omschrijven. Voor smaken zijn er nuances, maar liggen is goed of niet. U moet een matras proberen. De verschillen tussen mensen zijn niet zo groot. De een is zwaarder dan de ander, de een is langer dan de ander, de een transpireert meer dan de ander. Dan heb je het wel zo'n beetje gehad.”

Wel bewegen maar niet te vaak

Dr. ir. R.H.M. Goossens, als ergonoom verbonden aan de TU Delft, onderzocht de ergonomie van het slapen.

“Slapen is veel minder passief is dan we denken. We veranderen per nacht gemiddeld 35 keer van houding. Dat heeft twee oorzaken. Om te beginnen gebruiken we onze slaap om onze wervelkolom de gelegenheid te geven zich te herstellen. Daarvoor hebben de kraakbeenschijven tussen de wervels lichaamsvloeistoffen nodig. En die wordt alleen maar aangevoerd door bewegingen van het lichaam. Bovendien bewegen we om te voorkomen dat we de bloedtoevoer naar onze ledematen afknellen: zelfs bij een ideale drukverdeling van de matras houden we eenzelfde lighouding gewoon niet vol. Ook in de nacht kunnen we dus niet buiten beweging. Als het goed is, merken we daar niets van en slapen we lekker door. Maar dan moet de matras natuurlijk wel zorgen dat we zonder moeite van houding kunnen veranderen en dat we in die nieuwe houding ook meteen weer lekker liggen”.

Een goed vervormend matras voelt zacht aan

Bart Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de katholieke universiteit van Leuven:

"Veel mensen slapen op dit moment te hard. Ze slapen liever niet op een matras die zacht aanvoelt. Een matras die lokaal goed vervormt, voelt echter heel zacht aan.  Ik zou mensen daarom willen adviseren om zo”n nieuw matras gewoon een tijdje uit te proberen. Het duurt wel een week of twee, drie voor je aan een nieuw bed gewend bent. Voor je lichaam zich daarop heeft ingesteld. Een matras kopen moet je doen met een open vizier”.

Aanmerkelijke drukverlaging

Wijlen Prof. Dr. T. Defloor was verbonden aan de afdeling Verpleegwetenschappen van de Universiteit Gent. Hij zette zich in voor de preventie van decubitus en zag dat decubitus, met de inzet van de juiste middelen, voorkomen kan worden. 

“Een polyethyleen-urethaan (traagschuim) matras reduceert de gemiddelde en de maximale druk significant in vergelijk met een klassieke (ziekenhuis) matras. Het gemiddelde drukopervlak bij proefpersonen op een polyethyleen-urethaan matras is significant hoger dan op een klassieke (ziekenhuis) matras. Een polyethyleen-urethaan matras heeft een drukreducerend effect van 20 tot 30% in vergelijking met een standaard (ziekenhuis) matras. Bij patiënten die risico lopen op decubitus (doorligwonden) kan een polyethyleen-urethaan matras een belangrijke bijdrage leveren tot de preventie van decubitus."

matrassen€ 249,-

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
MediActive Matrassen