Rugpijn voorkomen

Rugpijn kan zorgen voor een slechte nachtrust. Door de pijn in uw rug is uw normale slaappositie niet meer zo comfortabel. Het drukverlagende MediActive matras stelt zich volledig op uw lichaamshouding in, waardoor de rug ontlast wordt en de rugpijn minimaal is. 

rugpijnPijn in de lage rug 

De rugpijn die het meeste voorkomt is pijn in de lage rug ook wel lumbale rugpijn of lumbago genoemd. Vrijwel iedereen heeft wel eens pijn in de lage rug gehad. Namelijk 80 procent van de mensen krijgt met deze pijn te maken. Gelukkig gaat de meeste lage rugpijn weer vanzelf voorbij.

De oorzaak.

De oorzaak van deze pijn is in 90 procent van de klachten niet duidelijk aan te geven. Een gerichte behandeling wordt er daardoor niet makkelijker op. Het vaststellen van de oorzaak vormt de eerste stap van de behandeling.

Let goed op de symptomen. Wanneer heb ik pijn? Waar heb ik precies pijn? Hoe lang duurt de pijn?

Vaak ontstaat de pijn door overbelasting van de rug. Een verkeerde beweging of ongecontroleerd zwaar tillen vormen een veelvoorkomende bron van rugpijn. Maar ook het overbelasten van de rugspieren door bijvoorbeeld een verkeerde sta-, lig- of zithouding kan tot ernstige rugklachten leiden. Een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden, veel stress, zwangerschap en overgewicht geven ook aanleiding tot rugklachten. Koud, vochtig weer is zeker niet bevorderlijk voor mensen met rugklachten. Bij ouderen is pijn in de lage rug een veel voorkomende klacht.

Voorkomen is beter dan genezen!

Vervang tijdig uw matras

Wanneer een matras veel aan veerkracht en ondersteunend vermogen heeft verloren door jarenlang gebruik, dan kan pijn in de (lage) rug een belangrijk signaal zijn om het matras te vervangen. Uit eigen onderzoek heeft MediActive vastgesteld dat een groot deel van haar klanten aangeeft dat pijn in de lage rug de reden is waarom men op zoek is naar een nieuw matras. Tijdige vervanging van het matras had dus veel ongemak en medische kosten kunnen voorkomen.

Houdingproblemen

Een verkeerde zit-, werk- of lighouding is een veel voorkomende oorzaak van (lage) rugpijn. Problemen met de houding resulteren vaak in onvoldoende gebruik van een aantal specifieke spiergroepen. Hierdoor  doen bepaalde spieren steeds minder mee en zakken belangrijke onderdelen van de rug in een verkeerde houding. 

Blijf bewegen 

Wij begrijpen dat iemand met rugpijn stopt met bewegen. Echter is dit het laatste wat u moet doen. Uw rug heeft beweging nodig. Voor een goed werkende rug moeten de rugspieren, tussenwervelschijven en gewrichtsbanden harmonisch met elkaar samenwerken.

Beweging houdt de spieren in werking. De vraag is alleen: welke bewegingen moet u doen en welke moet u vermijden? 

Raadpleeg een specialist

Bij ernstige en aanhoudende rugklachten is het raadzaam een fysiotherapeut of uw huisarts te raadplegen. Ga dus niet op eigen beweging aan de slag, maar laat u begeleiden door een medisch deskundige.

matrassen 249,-

 
Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
MediActive Matrassen