Wat is traagschuim?

Steeds meer fabrikanten bieden matrassen aan waarin traagschuim is verwerkt. Maar wat is traagschuim precies, wat zijn de eigenschappen en wat zijn de verschillen tussen nasa schuim, visco schuim en memory foam?

Traagschuim

traagschuimTraagschuim is een schuim van polyurethaan. Het schuim bestaat uit holle (open) cellen. Deze cellen zijn niet geheel afgesloten, waardoor de lucht in de cellen niet gecomprimeerd wordt als het schuim in elkaar wordt gedrukt. Hierdoor komt het schuim weer langzaam terug in de oorspronkelijke vorm. 

Een matras bestaat nooit enkel uit traagschuim, maar wordt gemonteerd op een kern van koudschuim of pocketveren. Hierdoor biedt het matras zowel ondersteuning als een hoog comfort. 

Eigenschappen van traagschuim

Traagschuim heeft twee belangrijke eigenschappen: 

  • Traagschuim is drukverlagend
  • Traagschuim is temperatuurgevoelig

Drukverlagend

Traagschuim wordt voornamelijk toegepast in matrassen om zijn drukverlagende eigenschappen. Deze eigenschap wordt veroorzaakt door de open celstructuur van het traagschuim. Wanneer er druk op het traagschuim wordt uitegeoefend, wordt de aanwezige lucht in de cellen verspreid naar de aanliggende cellen. Op deze manier wordt de druk, veroorzaakt door het lichaamsgewicht, over een groot aantal cellen verspreid.

Temperatuurgevoelig

Traagschuim heeft de eigenschap zich aan te passen aan de omgevings- en lichaamstemperatuur. Bij lagere temperaturen voelt het schuim harder aan (hogere viscositeit) en bij hogere temperaturen wordt het traagschuim zachter en meer elastisch (hogere conformiteit). Dit is de reden dat traagschuim ook wel visco-elastisch schuim wordt genoemd. De temperatuurgevoeligheid van het traagschuim zorgt ervoor dat u, naarmate u langer op het matras ligt, verder wegzakt in het matras. Het traagschuim van het MediActive matras voelt zacht en plezierig aan bij een brede range aan temperaturen en klimaatsomstandigheden. 

Aandachtspunten bij traagschuim matrassen

Er zijn verschillende aandachtspunten waar u rekening mee dient de houden wanneer u op zoek gaat naar een goed traagschuim matras. Zo zijn er enkele criteria waarmee u de kwaliteit van het traagschuim matras kunt beoordelen.

Open celstructuur

Het traagschuim matras dient een open celstructuur te hebben. Wanneer het traagschuim een gesloten celstructuur heeft, past het zich niet optimaal aan uw lichaamsvormen aan en is het ventilerend vermogen van het matras minimaal. 

Dichtheid van het traagschuim

De dichtheid of densiteit van het traagschuim is een belangrijk criteria in uw keuze. Niet alleen de mate van comfort, maar ook de prijs van het matras is sterk afhankelijk van de dichtheid van het materiaal. Over het algemeen geldt: hoe hoger de densiteit, hoe duurder het matras. Ook heeft een hoge densiteit (hoger dan 65 kgs/m2) nadelige effecten:

  • Het traagschuim wordt aanmerkelijk gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Het matras voelt bij slaapkamertemperatuur in eerste instantie hard aan, wat als onplezierig en oncomfortabel kan worden ervaren.
  • Het duurt beduidend langer voordat het matras zich aanpast aan uw lichaamsvormen.
  • Het ventilerende vermogen van het traagschuim neemt af.

Ook traagschuim met een densiteit minder dan 40 kgs/m3 raden wij af. Deze densiteit draagt niet bij aan het gewenste effect van traagschuim en de levensduur van een dergelijk schuim is relatief kort. 

Traagschuim matrassen met een densiteit tussen de 50 en 65 kgs/m3 bieden de meeste voordelen. 

Ingrediënten

Bij een kwalitatief hoogwaardig traagschuim matras gaat het niet alleen om de densiteit, maar ook de gebruikte ingrediënten spelen een belangrijke rol. De meeste verkopers van traagschuim matrassen zijn echter niet bekend met de bron van het verwerkte schuim, waardoor u geen inzicht kan hebben in de gebruikte ingrediënten en daarmee de kwaliteit van het traagschuim. 

Wanneer u kiest voor een merk waarbij het traagschuim wordt geproduceerd door een vooraanstaande schuimfabrikant, weet u zeker dat de kwaliteit van het traagschuim is gewaarborgd.

Duurzaamheid

Wanneer u kiest voor een traagschuim matras met een middelhoge densiteit, is het belangrijk om de duurzaamheid van het gebruikte materiaal te kennen. Voor uw slaaphouding is het alles behalve wenselijk dat na verloop van tijd uw heupen aanmerkelijk dieper in het matras komen te liggen dan uw schouders.

Het traagschuim dient grondig te worden getest. Het dient een test te doorstaan waarbij het traagschuim 30.000 keer wordt gerold bij een belasting van 340 Newton. 

Dikte

Een traagschuim matras bestaat nooit enkel uit traagschuim. Een kern van koudschuim (zoals bij het MediActive matras) of pocketvering wordt afgedekt met een laag traagschuim. Een minimum dikte van het traagschuim, gemonteerd op een koudschuim kern, is 5 cm. Voor een optimaal comfort is het wenselijk is dat de traagschuim toplaag een dikte heeft van minimaal 7 cm. 

Wanneer de traagschuim laag gemonteerd wordt op een kern van pocketvering, dient het traagschuim minimaal 4 cm dik te zijn, waarbij de pocketvering wordt voorzien van een drukverdeler. Een traagschuim toplaag van 5 cm is echter meer wenselijk. 

Een dikke traagschuim toplaag is niet aan te bevelen, aangezien het matras hierdoor te zacht wordt. Uw lichaam wordt als het ware opgezogen door het materiaal, waardoor de ondersteuning voor uw lichaam afneemt. 

Traagschuim, Nasa schuim, visco schuim of memory foam?

In uw zoektocht naar een traagschuim matras zult u de termen traagschuim, Nasa schuim, visco schuim of memory foam ongetwijfeld tegenkomen. Door het gebruik van de verschillende termen wil er nog weleens verwarring ontstaan bij de consument. Zijn er ook daadwerkelijk verschillen in deze verschillende soorten traagschuim? Het antwoord is nee. 

Traagschuim werd in 1966 ontwikkeld door ruimtevaartorganisatie Nasa. Vanaf dat moment was er een licencie nodig om Nasa traagschuim te producen. Inmiddels is het patent van Nasa vervallen, waardoor er geen licencie meer nodig is om traagschuim te fabriceren.

Het Nasa traagschuim van toen, wordt nu ook wel visco schuim, visco-elastisch schuim, memory foam (geheugen schuim) of gewoon traagschuim genoemd.

matrassen€ 249,-

 

Mail deze site naar mijzelf
E-mailadres
MediActive Matrassen